På lördagen bröt IFK Norrköping den dystra sviten, elva matcher utan seger, när man vann hemma mot Syrianska med 2-1.

–   Vilka elva matcher?, sa målskytten och matchvinnaren Martin Smedberg-Dalence till Canal Plus efter matchen.

Ett mål och en assist. Martin var mannen bakom IFK Norrköpings hett efterlängtade seger, 2-1 mot Syrianska.

– Riktigt gött, sa Martin med ett brett leende.

Det började annars tungt för hemmalaget IFK Norrköping. Efter 20 minuter satte Peter Ijeh ett volleyskott vilket betydde 1-0 till Syrianska. Då spred sig nog en jobbig känsla hos IFK Norrköpings spelare, som inte hade vunnit på elva raka matcher.

Men under sex minuter i den andra halvleken vände hemmalaget matchen och kunde ta en efterlängtad 2-1-seger. Tio minuter in i den andra halvleken fixade Norrköping ett frisparksläge utanför Syrianskas straffområdet. Martin Smedberg-Dalence stegade upp och fick på en kanonträff och bollen satt stenhårt bakom Christian Frealdsson, som ersatte avstängde Dwayne Miller.

–   Janne (tränaren) har alltid tjatat om att är bollen så pass nära är det bara att dra på vid sidan av muren, och den satt där den satt. Jag kände direkt när jag fick träffen, sa Smedberg till Canal Plus.

–   Det var så pass nära mål att det inte var nåt att tveka om, bara att dra på kraft. Jag fick bra träff och kände direkt att bollen skulle gå in, sa Smedberg-Dalence på sin plats i omklädningsrummet.

Efter en bedrövlig första halvlek av hemmalaget kom hans frisparksmål som en stor lättnad för de flesta på Nya Parken.

–   Vi höjde oss efter kvitteringen, alla vågade tro på det igen, sa Smedberg-Dalence.

IFK nöjde sig inte med det. I takt med att bortalagets spelare skadade sig på löpande band – tre stycken tvingades utgå – kunde hemmaspelarna ta för sig mer och mer. Sex minuter efter kvitteringen kom också ett ledningsmål.

Återigen var högerbacken Martin Smedberg-Dalence inblandad. Han slog inlägget till Shpetim Hasani som nickade in 2-1 från nära håll.

Målet gav luft under vingarna till hemmalaget.

–   Jag ser tidigt att Martin har bollen och jag vet att han har en känslig fot, han hittar dit han vill. När jag såg att han hade bollen löpte jag allt vad jag kunde in i boxen, sa Hasani till Canal Plus.

Segern kan annars visa sig bli kostsam. I slutet av den första halvleken blev Astrit Ajdarevic liggande i straffområdet. Han låg och vred på sig och såg ut att ha väldigt ont i benet. Ajdarevic startade i den andra halvleken men tvingades bryta efter några minuter. Unge Christoffer Nyman gick in och ersatte med ett bra inhopp.

Noterbart är också att Russell Mwafulirwa gjorde come back och årsdebut i IFK efter lång skadeperiod. Även om det bara blev några minuter nu så var det ett glädjande besked!

Inför mötet gick Sharbel Touma, som missade dagens match, ut och sågade Norrköping.

–  Jag står för att jag inte tycker de har en bra trupp, ett bra lag. Vi har mött dem och jag kände inte alls att det var ett bra lag vi mötte, sa Touma.

–  De har två-tre spelare som är bra, men resten är inte någonting att vara rädd för. Det är ett lag vi ska slå egentligen.

Med facit i hand var de uttalandena inte speciellt bra. Det tände nog hemmalaget lite extra i dag. Norrköpings tre poäng är den första segern sedan den 24 april när laget besegrade Djurgården med 3-1 på bortaplan.

IFK Norrköping avancerar nu i serien medan Syrianska ligger på 14:e plats.

– Skönt som fan. Det var länge sedan senaste vinsten, så det känns riktigt skönt faktiskt, säger matchhjälten Sphetim Hasani till Canal Plus

Det innebär att Hasanis måltorka är ett minne blott. Anfallaren hade inför matchen inte gjort mål sedan i premiären.

– Vi vet att vi är ett bra lag. Vi har spelat ganska bra de sista matcherna. Men vi har mött bra motstånd och haft lite otur. Så länge vi jobbar hårt och ger allt för varandra så löser det sig, säger Hasani.

Mot slutet av matchen var IFK nära att trycka in 3-1, men trots flera chanser slutade drabbningen 2-1.

–  Det är alltid tungt att förlora . Vi hade 1-0 efter första halvleken och spelade otroligt bra, säger Syrianska-tränaren Özcan Melkemichel.

–   Det är så fantastiskt skönt att äntligen få vinna en match. Det är otroligt viktigt för oss som lag, sa IFK:s tränare Janne Andersson på presskonferensen efter 2-1 mot Syrianska.

–  Självförtroende får man av att vinna matcher. Men när man inte har självförtroende vet man att det alltid kan hända något. Det räcker med att man får en fast situation emot sig när man inte gör mål själva, sa Janne.

När domaren blåste av fick han äntligen jubla.