IFK Norrköping spelade 2-2 borta mot BK Häcken när allsvenskan startade om på lördagen. Gunnar Thorvaldsson blev poängräddare med sin kvittering i den tredje stopptidsminuten!

Allsvenskan har haft spelledigt i nära två veckor och det behövde nog IFK Norrköping. Ty efter en negativ resultattrend för laget i allsvenskan tog man nu sin första poäng på nära en månad.

Initiativet i matchen böljade fram och tillbaka. Häcken började bäst hemma på Rambergsvallen, men IFK tog över. Mitt i IFK-pressen kontrade hemmalaget och satte 1 – 0 efter försvarsslarv från Bobbie Friberg da Cruz.

Precis innan halvleken var till ända kvitterade Astrit Ajdarevic, som tog till stödjebenet, sköt utanför straffområdet – och bollen studsade retfullt förbi Häckenkeepern Christoffer Källqvist.

– Jag tänkte skit samma, jag får använda handikappsfoten. Och bollen gick in, sa Ajdarevic i paus till Canal Plus.

Målet var IFK Norrköpings första i allsvenskan sedan den 15 maj. Ajdarevic drog i första halvleken på sig ett gult kort och är därmed avstängd i Norrköpings hemmamatch mot Helsingborg.

I andra halvlek började IFK bäst, men sen var det nästan bara Häcken. Skyttekungen Mathias Ranegie började på bänken men kom in och orsakade mycket oreda i IFK-försvaret. Men det dröjde in på stopptid innan 2 – 1 kom, omdiskuterat, efter hörna då Ranegie tryckt ner två IFK-backar medan han satte det förmodade segermålet.

Men IFK:s isländske center Gunnar  Thorvaldsson ville annat! Han fick också sätta kvitteringen i den 92:e (!) spelminuten då han kom före Häckens målvakt Källqvist på en långboll från Mathias Florén och med en tå satte han kvitteringen och slutresultatet. Sett till hela matchen ett ganska rättvist resultat med tanke på bollinnehav och chanser.

– Bollen skulle bara in, sa Gunnar Heidar Thorvaldsson om sitt sena kvitteringsmål. Det var viktigt för oss att få det målet och inte förlora den här matchen. Förhoppningsvis kan det ge lite självförtroende, sa Thorvaldsson om sin kvittering.

– Hade vi förlorat den här matchen vet jag inte vad jag hade gjort, sa Astrit Ajdarevic i IFK-omklädningsrummet, där alla var glada som efter en vunnen match.

– Jag är hyfsat nöjd. Det var viktigt mentalt för oss att ta en poäng här, sa IFK-tränaren Janne Andersson efter matchen på Rambergsvallen

Som allt blev kändes det nästan som det var en seger för IFK.  Abbas Hassan utsågs till bäste IFK-spelare efter flera fina räddningar, framför allt i den andra halvleken.

Nu väntar topplaget Helsingborg hemma nästa söndag och det blir en tuff match för IFK Norrköping. Inte minst då Astrit är avstängd denna match. Så nu måste andra spelare kliva fram och visa på spetskvaliteter!

IFK Norrköpings Supporterklubb/Roger Jansson

Matchfakta;

Häcken-IFK Norrköping 2-2 (1-1)

1-0 René Makondele (25), 1-1 Astrit Ajdarevic (45), 2-1 Mathias Ranégie (90), 2-2 Gunnar Heidar Thorvaldsson (90).

Varningar, Häcken: Tibor Joza, Dominic Chatto. IFK Norrköping: Astrit Ajdarevic, Anders Whass.

Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna.

Publik: 2 517.

Häcken (4-3-3): Christoffer Källqvist – Tibor Joza, Mattias Östberg, Tom Söderberg, Kari Arkivuo – Dominic Chatto, Josef Karlsson (Majeed Waris 81), Jonas Bjurström – Jonas Henriksson (Björn Anklev 64), Dioh Williams (Mathias Ranégie 46), René Makondele.

IFK Norrköping (4-3-3): Abbas Hassan – Martin Smedberg-Dalence, Bobbie Friberg da Cruz, Anders Wikström (Anders Whass 29), Mathias Florén – Petru Racu, Marcus Falk Olander, Astrit Ajdarevic – Riki Cakic (Imad Khalili 77), Gunnar Heidar Thorvaldsson, Shpetim Hasani.